Ana je vlasnica popularnog i jedinstvenog zadarskog Wine Gardena, te sa suprugom vodi uspješnu zadarsku vinariju – Fiolić. Ana je diplomirani komunikolog, majka dvije djevojčice te je uvijek možemo vidjeti kako u stylish kombinacijama “trči” po gradu u kojoj pauzi. Ana je
poprilično svestrana a poduzetništvo nije jedina grana posla s kojom se bavila.
Kako bismo dobili uvid što sve jedna poduzetnica radi, postavili smo joj nekoliko zanimljivih pitanja!
Kojim poslovima si se bavila prije nego li si našla svoje “mjesto pod suncem” u poduzetništvu?
Nakon fakulteta, zapošljavam se u turizmu, najprije sam 10 godina radila u nautičkom turizmu i tu sam otkrila i svoju ljubav prema putovanjima jer sam zbog prirode posla jako puno putovala i posjećivala razne nautičke sajmove. Nakon što sam rodila svoje dvije djevojčice, iz nautike sam prešla u dentalnu kliniku koja je jako puno radila sa strancima, tzv. dentalni turizam.
Da li bi mladim ljudima a posebice ženama preporučila ulazak u poduzetničke vode, te koji bi im savjet dala?
Nakon što sam napunila 40., logično, počela sam razmišljati o svom životu, rezimirala sam gdje sam sada i što još želim ostvariti. Shvatila sam da je vrijeme za promjenu, da se puno više mogu dati na nekim drugim područjima, da puno više trebam suprugu u vinariji nego na trenutnom poslu i da zajedno kao obitelj započnemo nešto što ćemo sutra ostaviti u nasljeđe i našoj djeci. Moja unutarnja motivacija koja me tada vodila k toj promjeni su svakako sloboda i fleksibilnost te ljubav da radim ono što volim.
Nikada nisam mislila da sam stvorena za poduzetništvo, ali uz podršku prvenstveno supruga Daria, pa obitelji i najužih prijatelja odlučila sam se za taj iskorak, izlazak iz svoje sigurne komfor zone u nesigurni svijet poduzetništva.
Tako sam hrabro i puna entuzijazma uskočila u vinski svijet i ugostiteljstvo.
Meni su poduzetničke vode pružile slobodu, mogućnost da sama sebi kreiram svoj dan, da organiziram svoje vrijeme, što naravno može biti i jako izazovno pogotovo kada si majka dvije djevojčice a tu je i ta stalna borba i ravnoteža između poslovnog i privatnog.
Ali svakako bih savjetovala posebice ženama da se ne plaše svojih snova i da su 40-e zapravo idealno vrijeme za okrenuti novu stranicu u životu i prepustiti se svojim snovima i vizijama.

Kako izgleda tvoj dan u sezoni a kako zimi?
Rad u ugostiteljstvu izrazito je stresan, naporan, zahtjevan i niti malo glamurozan. Posao bez radnog vremena, u stalnom si strahu da nešto ne pođe po krivu i da zbog nečeg gost ne bude zadovoljan.
U mom poslu sezona traje šest mjeseci i teško mi je opisati kako izgleda moj jedan takav radni dan, kada je svaki toliko nepredvidiv i drugačiji, ali svaki novi i zadovoljni gost daje mi motivaciju da nastavim dalje u ovom što radim i da budem još bolja sljedeći put, još kreativnija u svom poslu i da svaki put kad odu iz našeg bara da se osjećaju zadovoljno i ispunjeno da osjete da smo im uz dobru uslugu poklonili i jedan mali dio sebe.
Nakon naporne sezone, zima mi zato pruža mogućnost da dane provodim uz svoje dvije djevojčice i obitelj, da se družimo, putujemo, da istražujemo nova mjesta, da se družimo s prijateljima a i to je vrijeme u kojem se mogu više posvetiti sebi, edukaciji, novim idejama…
Radite s puno restorana i obilazite iste, koji restoran u Hrvatskoj vas se posebno dojmio?
A koji u Zadru?
Suprug i ja smo zaista veliki gurmani i obožavamo obilaziti razne restorane i barove i otkrivati nove okuse. Raduje nas kada vidimo da se otvorilo neko novo mjesto i rado ih posjećujemo. Željeli bih da Zadar ima još više restorana u kojima se može dobro i lijepo pojesti. Ne mogu istaknuti neko posebno mjesto, svako ima nešto zbog čega tu rado dolazimo i zbog čega se vraćamo.
Koje ti je najdraže vino?
Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, nemam najdraže vino jer vino biram ovisno o prilici, društvu, hrani ili raspoloženju.
Ali svakako su moji favoriti i odabir gotovo uvijek rose, bijelo vino, pjenušci i jako volim oranž vina.
Koje vino ne voliš?
Recimo da nisam ljubiteljica slatkih vina.

Wine garden nudi jedan super spritz, možeš li nam reći nešto više o tome?
Sve do jedan proizvod koji nudimo u Wine Garden Zadru ne prelazi granice Zadarske županije, tu nema kompromisa, mora biti lokalno i autohtono, Zadar ima toliko toga što može ponuditi domaćim i stranim turistima da nema potrebe „uvoziti“ ništa iz drugih krajeva lijepe naše i svijeta.
Stoga sam osobito sretna i ponosna kada netko dođe u naš vinski vrt i želi naručiti Coca Colu ili Aperol Spritz a mi mu kažemo da nažalost to nemamo jer nudimo samo lokalno, i da Zadar još nema svoju Coca Colu ali ima sok od maraške. I tada umjesto Aperol Spritza ponudimo našu lokalnu verziju Spritza s Fiolić likerom od maraške i pjenušcem ukrašen sa svježe ubranom mentom iz našeg vrta.
Tako mijenjamo svijest ne samo kod turista nego i kod našeg domaćeg stanovništva da prednost daju lokalnom vinu, hrani lokalnih OPG-ovaca i koktelima s lokalnim sastojcima.
Krenimo i na temu mode, da li postoje trendovi i u svijetu vina, što je sada popularno? Da li vaša vinarija prati trendove ili se držite tradicije?
U današnjem potrošačkom društvu sve podliježe trendovima pa tako i vino. Naravno da osluškujemo potrebe i želje potrošača, tu prvenstveno mislim na mlađe generacije potrošača vina koji su zapravo ti koji postavljaju nove trendove pri tom naravno ne odstupamo od naše vizije.
Traže se sve više laganija vina, svježiji stilovi, sve više se piju bijela vina nego crna a ružičasta vina se sada piju tijekom cijele godine a ne samo ljeti. Sve više su popularni i vinski kokteli, i mi ih u našem Wine Gardenu imamo na karti.
I nešto također dosta zanimljivo što vinski turizam raste strelovitom brzinom a među potrošačima raste potražnja za jedinstvenim i drugačijim vinima te na scenu stupaju manje poznate vinske regije i manji vinari što je naša izuzetna prilika da se predstavimo svijetu ljubitelja vina i hrane.

Što ćeš od odjeće ili modnih dodataka nositi sada na jesen/zimu, ima li nešto u tvojoj on line košarici?
S obzirom na prirodu posla uglavnom biram casual odjeću, i najbolje se u tome osjećam. U mojoj on line košarici uvijek se nađe kakav sako, dobar jeans, košulje i basic komadi koje mogu lako skombinirati. Poput većine žena obožavam torbice i naočale. Od materijala obožavam prirodne materijale, posebice lan i naravno Amas nakit bez kojeg ne idem nikud!